MENU

Covid-19 szűrés

Elérhető Covid-19 tesztek

Szerológiai gyorsteszt

Az immunválasz rendkívül sokrétű és bonyolult, az ellenanyagok megjelenése ennek csupán egy mozzanata. Az ellenanyagok, az antitestek nagy méretű fehérjemolekulák. Szelektíven kapcsolódnak a testidegen elemekhez. Elsősorban azok megjelölése, felismerhetővé tétele a feladatuk. Sokféle antitest típus létezik, számunkra kettő-három fontos. Az úgynevezett IgM (és az IgA) korai ellenanyag, az immunválasz kezdetén megemelkedik a mennyisége. Legelőször ez mutatható ki, kb. 5-9 nappal a fertőzést követően. A kórokozó leküzdése, vagyis a gyógyulás után lebomlik, lassacskán eltűnik a véráramból. Az IgG később jelenik meg, 10-12 nappal a megfertőződés után, viszont a fertőzés lezajlása után is megmarad legalább hónapokig, de jellemzően inkább évekig, esetenként élethossziglan. Feladata elsősorban az, hogy újrafertőződés esetén készen álljon a betolakodó vírusrészecskék azonnali megjelölésére, gyors immunválasz beindítását lehetővé téve. Ha így történik, akkor az újrafertőződés nem vezet a vírusrészecskék elszaporodásához, betegség kialakulásához: a szervezet immunissá vált a kórokozóra. Fontos látni, hogy nagyon jelentősek az időbeli eltérések a megfertőződés, a vírus jelenléte; a betegség megjelenése; a vírus kimutathatósága; valamint a korai és a késői ellenanyagok kimutathatósága között. Adott teszt pozitív vagy negatív eredményét erősen meghatározza, hogy ha egyáltalán történt fertőzés, akkor az mennyire előrehaladott, vagy esetleg már le is zajlott-e. Sajnos tovább bonyolítja a helyzetet, és nehezíti a következtetések levonását a tesztek korlátozott megbízhatósága. Fals negatívnak nevezzük, ha annak ellenére negatív a teszteredmény, hogy jelen van a kórokozó. Fals pozitív pedig akkor, ha annak ellenére pozitív, hogy nincs jelen. Mindkettőnek lehet számos természetes oka, amely független a teszt minőségétől. Pl. nincs még elég vírusrészecske a mintavételi helyen → fals negatív; fertőződés másik, de hasonló kórokozóval → fals pozitív. Természetesen a gyenge minőségű tesztre még inkább jellemzőek a fals eredmények. Megbízható információk a következő, törzskönyvezett COVID-19 IgG/IgM Rapid TestCassette (WB/S/P); ICOV4212 (OGyÉI ügyiratszám: OGYÉI/17106-3/2020; OGyÉI nyilvántartási szám: HU/CA01/17106/20) in vitro diagnosztikai orvostechnikai eszköz besorolású szerológiai gyorstesztről állnak rendelkezésre. Az IgM* kimutatásra vonatkozóan a klinikai szenzitivitás 87.01%, a klinikai specificitás 98.89%, a pontosság 93.41%, az IgG kimutatására vonatkozóan pedig a klinikai szenzitivitás 99.42 %.

PCR teszt

A garat törlet mintákon molekuláris biológiai vizsgálatokat fogunk végezni, melynek során speciális vírus szekvenciákat azonosítunk, amelyek jellemzőek a jelenlegi COVID-19 járványt okozó SARS CoV-2 vírusra. A vizsgálatot valós-idejű kvantitatív PCR (qPCR) segítségével végezzük. A vizsgálat előnye a vérmintákból végzett immunológiai alapú gyorstesztekkel szemben az, hogy egy kezdődő fertőzést is ki tud mutatni, amire még nem reagált az immunrendszer.

Antigén gyorsteszt

Szakvélemény a „GenBody COVID-19 Ag, SARS-CoV-2 antigén detektáló kit humán nasopharyngealis és oropharyngealis törletből” tesztről:

A teszt szenzitivitása és specificitása (a szakmai etalonnak számító PCR teszt eredményével összehasonlítva) kiváló. Mind a fals pozitív, mind a fals negatív eredménye alacsony.

Magas szenzitivitása és specificitása miatt a SARS-CoV-2 antigén detektáló alkalmas, a fertőzött, a beteg, valamint a tünetekkel rendelkező alany esetén a vírus kimutatására.

Figyelembe kell venni, hogy tünetmentes egyének egyaránt negatív eredményt adhatnak abban az esetben is, ha valóban nem fertőzöttek, de akkor is, ha már fertőzöttek, de még nem jelent meg a kimutatáshoz szükséges vírusmennyiség az orr-garat nyálkahártyájukon. Ha teljes bizonyosság megállapítására van szükség, negatív esetben a PCR teszt elvégzése is ajánlott. Így a teszt kiváló pozitív irányú kimutatási képességei kiegészülnek a negatív eredményekről történő PCR teszt általi megbizonyosodással is. Pozitív esetben erre azért nincs szükség, mert a teszt ez irányban csaknem 100%-ban megbízható.

Ez esetben a karantént kell betartani illetőleg a munkatárs a háziorvosnak köteles jelezni, és annak utasításait kell követnie. A karantén lejárta után teljes tünetmentes állapotban javasolt a SARS-CoV-2 antigén detektáló újbóli elvégzése, és ha negatív az eredmény, abban az esetben a PCR teszt levételével kell meggyőződni a teljesen bizonyos negativitásról is.

Előírás a „point-of-care” használat, ezért csak szakképzett egészségügyi szakember végezheti.

Az egészségügyi szakszemélyzet a mintavételt teljes testfelületet fedő védőruházatban arcpajzsban és védőmaszkban és 3 rétegű védőkesztyűben végzi. Az előírások betartása biztosítja a csíramentességet. Az mintavevő és a kísérő a gépjárműben a védőruhába öltözve tartózkodhat. A gépjárművet 4 óránként fertőtleníteni kell, amelyet ózon generátorral kell elvégezni, egyidejűleg a személyzetnek védőruhát kell váltania, rétegenkénti fertőtlenítő kapu használattal.

A veszélyes hulladék kezeléséhez és elszállításához NEAK engedéllyel háttérrel rendelkeznie kell a szolgáltatást végző egészségügyi intézménynek.

A teszt használatának értelmét elsősorban az adja, hogy kb. két munkanappal gyorsabban, továbbá lényegesen gazdaságosabban szolgáltat szintén megbízható eredményt, mint az egyidejűleg kezdeményezett PCR-teszt. Pozitív esetben a munkatárs azonnal eltávolítható a munkakörnyezetből, és a közösségből, így a továbbfertőzés lehetősége minimalizálható. Kétséges, vagy negatív eredmény esetén a teszt megismételhető újabb PCR teszttel.

Az Antigén gyorsteszt elvégzése javasolt a hatósági karantén lejártát követően, amennyiben a munkáltató a munkába és közösségbe történő visszaállás előtt alkalmazottjától kéri. Az eredmény 15 percen belül megmutatja, hogy a vírus továbbra is jelen van-e az érintettben.

Covid szűrés áraink

PCR teszt
19 500 Ft
szerológiai gyorsteszt
10 000 Ft
SARS-CoV-2 IgG (vénás vérből)
8 500 Ft
IDŐPONT FOGLALÁS