MENU

Allergológia

Dr. Széna Andrea, Bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció

 

Az allergia egy nagyon bonyolult szervezeti válaszreakció, olyan anyagokra, amik normál esetben semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Sajnos az utóbbi időben az allergiás megbetegedések száma növekvő tendenciát mutat, melynek számos oka lehet. Az allergiás megbetegedés korra való tekintet nélkül, bármikor kialakulhat az évek során.

Légúti allergiás megbetegedések:

A légúti allergia kialakulhat a tüdőben lévő hörgőrendszerben, vagy a felső légutakban.

Amikor asztmáról beszélünk akkor a pollenek az alsó légutakba kerülésekor nehézlégzést, rohamokkal jelentkező köhögést és mellkasi feszülést idéznek elő. Az allergiás reakcióért az IgE (immunglobulin E: ellenanyag, bizonyos külső ingerek hatására, az immunrendszer termeli egy-egy allergén ellen) közvetítette túlérzékenységi reakció a felelős.

A felső légutak allergiája közismert nevén a szénanátha. Elsősorban a levegőben szálló virágporok, pollenek, gombaspórák fehérje-alkotórészei okozzák.

Már márciusban megjelennek az első pollenek a levegőben, így a kérdés, kinek és mikor? érdemes allergia tesztet végeztetnie. Érdemes azoknak allergiatesztet elvégeztetniük, akik az elmúlt szezon alkalmával, bármilyen allergiás tünetet észleltek, amelyek a következők lehetnek:

A légúti allergia, vizsgálata történhet vérből vagy bőrpróbával. A kezelés módja a teszt elvégzése után állapítható meg allergológus segítségével.

A Prick-teszt (bőrpróba): az alkaron a bőr felszínére vsepegtetett allergén anyagon keresztül egy pontszerű hámsérülést ejtenek a bőrön, amely azonnali reakció során a karcolás körül rövid idő alatt bőrpír jelentkezik. A diagnózis alapját a kórelőzménnyel összhangban lévő pozitív bőrpróba adja. Szükséges esetén érdemes fül-orr-gégészeti vizsgálat elvégzése is.

Bőrtünetekben előforduló allergia:

A bőr helyi irritációját a bőrünkkel érintkező anyagok okozhatják (pl.: tisztítószerek, oldószerek) Ilyenkor az érintett bőrterület viszket, vöröses, heveny esetben apró hólyagocskákkal borított. Az allergénnel történő ismételt érintkezés esetén a tünetek egyre erősödnek, sőt olyan bőrterületen is megjelenhetnek, amely közvetlenül nem is érintkezett az allergizáló anyaggal. Ez utóbbi jelenséget nevezzük az allergiás bőrreakció szóródásának. Az allergiás kontakt dermatitisz késői típusú allergiás reakció.
Ritkábban fordul elő, hogy bizonyos bőrrel érintkező anyagok az érintkezés helyén néhány perc múltán típusos csalánfoltot okoznak. Ez az úgynevezett kontakt csalánkiütés (urtika). Mindkét fenti reakciót rátevéses bőrteszttel (epikután vagy patch teszt) vizsgálhatjuk.

Mikrobás dermatitisz/ekcéma oka a bőr baktérium okozta vagy gombás betegsége, illetve a szervezetben lévő gyulladásos góc (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati, epe- stb.). Ilyenkor a kórokozók egyes alkatrészei szerepelnek allergénként.

Fontos tudni, hogy a kialakult reakciók az egész szervezetre kihatnak, függetlenül attól, hogy a tünetek milyen szervet érintenek elsődlegesen. Az allergiás reakciók vizsgálatával a tünetektől függően a következő szakorvosokhoz fordulhatunk: tüdőgyógyászat, bőrgyógyászat, gégészet.