MENU

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

 
Dr. Bertoldi Róbert bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció
Dr. Barta Ildikó bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció
 
 
 
14 év alatti pácienseket nem áll módunkban fogadni fül-orr-gégészeti szakrendelésünkön!

A fül – orr- gége triász rengeteg életfunkciónkért felel, ráadásul egymástól mind fizikálisan, mind funkcionálisan elválaszthatatlanul. Ahogy azt Ön is tudja, a fülünkkel nem csak hallunk, hanem egyensúlyozunk is. Három része közül a külső fül, azaz a fülkagyló gyűjti össze a hanghullámokat, melyeket a középfül kovácsműhelye pedig mechanikai energiává, ingerületté alakít az üllő és a kalapács segítségével. Ezt követően a belső fülben keletkeznek az ideg-impulzusok, melyeket neuronjaink az agyba juttatnak. A belső fül azonban az egyensúlyérzékelés szerve is.

Az orr nem csupán a szaglásunkért felelős, hanem egyúttal egyik légzőszervünk is. Utóbbi minőségében feladata a belélegzett levegő megfelelő hőfokra melegítése, szűrése és párásítása. Anatómiailag két részre osztható: felső részét csont, az alsót pedig porc alkotja. Az orr belsejében elhelyezkedő orrüreget az orrsövény osztja két járatra. Az arc csontjaiban találhatóak az orrüregbe nyíló orrmelléküregek.

 

A levegő egyrészt az orrunkon át, másrészt a szájunkon keresztül juthat be a szervezetünkbe, ezért létfontosságú, hogy megtörténjen elválasztása az ugyanott bekerülő táplálékoktól. Addig közös útjuk légző-és emésztőrendszerünk közös részén, a garatban ágazódik el a nyelő – és a légcső felé.  A hangszalagokat tartalmazó beszédszervünk, vagyis a gége a garat és a légcső között helyezkedik el.

A fül, az orr és a gége meghibásodása, betegsége tehát veszélyeztetheti a hallásunkat és a beszédünket, azaz alapvető kommunikációs képességeinket, az egyensúlyozó képességünket, tehát a térben való megfelelő mozgásunkat, a légzésünket, vagyis sejtjeink oxygénnel való ellátását. Egy szóval: életképességünket. Fontos ezért, hogy fentebb felsorolt életfontosságú szerveink megfelelő kezelésben részesüljenek, vagyis forduljunk azonnal orvoshoz, ha:

  • elhelyezkedéséből fakadóan viszonylag védtelen orrunk megsérül;
  • orrüregeinkben vagy orrmelléküregeinkben fertőzés, genny keletkezik, melynek eredményeképp szaglószervünk gennyes váladékot ereszt;
  • ha elered az orrunk vére;
  • ha orrpolip kialakulásának jeleit vesszük észre;
  • ha fáj a fülünk;
  • ha nem hallunk rendesen.

Az utóbbinak több oka is lehet. Lehetséges, hogy egy egyszerű fülmosásra van szükségünk, ám szerencsés, ha azt is szakorvos végzi megfelelő eszközökkel.

Lehetőleg azonnal forduljunk szakorvoshoz akkor is, ha fáj a torkunk, mert ez garat-vagy gégegyulladásra is utalhat. A hangszálgyulladás nagyon kellemetlen és fertőző lehet, és a vele járó fájdalom szintén erősen korlátozhatja kommunikációs képességeinket.

A megfelelő időben végzett fül-orr-gégészeti szűrővizsgálattal akár a nem daganatos jellegű szövetburjánzásokat, valamint az orrpolipot is időben felderíthetjük.

Fül-orr-gégészet áraink

Fül-orr-gégészet vizsgálat
20 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS