MENU

Urológiai vizsgálat

 
Szakorvos:
 Dr. Molnár Zsolt, Dr. Koór Sándor Bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció
 

Az urológia a húgyivarszervek, azaz a vesék, vesevezetékek, húgyhólyag és a húgycső megbetegedéseivel foglalkozik.  Férfiak esetében ez kiegészül a herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag területén létrejött megbetegedések diagnosztizálásával és kezelésével. Az "andrológia", más néven "férfigyógyászat"a magyar orvoslás történetében régi múltra visszatekintő, a nemzetközi társszakmák körében is elismerésnek örvendő orvostudományi ág, mely a férfi élet különböző szakaszainak egészségügyi problémáit kezeli, ezért az urológia területétől nehezen elválasztható.

 

A következő elváltozásokra utaló jellegzetes panaszok esetén mindenképp érdemes urológus szakorvosunkhoz fordulni:

  • Vesekő

A különböző vesekő-típusok mind méretükben, mind összetételükben jelentősen különbözhetnek egymástól, és kialakulásuk oka is eltérő lehet. Megjelenésüket okozhatja anyagcsere-betegség, előidézhetik egyes táplálkozási szokásaink, rendszeresen szedett gyógyszereink, de betudhatóak anatómiai rendellenességnek vagy genetikai hajlamnak is. Mindezért egyes esetekben megfelelő diagnosztizálásuk és kezelésük is összetett, interdiszciplinális feladat lehet.

A vesekövesség (vagy vesehomok) tipikus tünete a veseköves roham, mely a fájdalom mellett az esetleg hozzá társuló véres vizelet miatt különösen ijesztő lehet.  Elsődleges tüneti kezelésére többnyire görcsoldót és fájdalomcsillapítót használunk, s a kövek helyének, helyzetének és méretének felderítésében az ultrahangos vizsgálat segít. Van, amikor a kő (kövek) spontán távoznak a szervezetből a vizelettel, ám méretüktől és elhelyezkedésüktől függően néha elkerülhetetlen az urológiai beavatkozás, azaz a gyógyszeres vagy sebészeti beavatkozás, esetleg az ultrahangos kőzúzás.  

  • Prosztata nagyobbodás

Bizonyos életkor fölött a férfiak jelentős hányada szenved a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától. A leggyakrabban tapasztalt tünetek: a vizeletsugár nem folyamatos, a vizelet lassan, vékony sugárban ürül. Sok esetben a hólyagban vizelés után is marad vissza vizelet. Gyakran éjszaka is több alkalommal kell felkelnie a betegnek a sürgető vizelési inger miatt. Mivel a betegség jól kezelhető, ezért célszerű mihamarabb elmenni egy urológiai vizsgálatra.

A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni még a prosztata gyulladást, az urológiai okokból eredeztethető merevedési zavart s a különböző tünetekkel járó húgyúti fertőzéseket.
Fontos lehet a következő tünetek esetében is szakorvoshoz fordulni: a vizelet vagy ondó véressé válása, a heréken vagy a péniszen előforduló bőrelváltozás.

 Urológiai szakvizsgálat + hasi- és kismedencei ultrahang 22 000 Ft

 

 

 

Urológia áraink

Urológia vizsgálat
20 000 Ft
Urológia+UH
24 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS