MENU

Pszichiátria

 

 Szakorvos:

Dr. Jámbor Máté Bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció

A vizsgálat időtartama 30 perc.

 

A psziché (vagyis lélek / szellem) -  és az iatrós (orvos) szavak összetételéből származó fogalom többes jelentéstartalommal bír. Egyrészt a pszichiátria szót használjuk a lelki eredetű betegségek kezelését folytató állami intézményre, másrészt e szóval jelöljük a lelki betegségek kezelését, („pszichiátriai kezelés”), szintén orvosi értelemben pedig a pszichiátria (a görög ψυχιατρική [επιστήμη], pszihiátrikí)  a lelki betegségek tudománya.

A pszichiáter, azaz lelki betegségeink orvosa nem összekeverendő a pszichológussal, hiszen az utóbbi a szó köznapi értelmében nem orvosi, gyógyító munkát végez.

A pszichiáterek a betegség minél pontosabb meghatározásakor, azaz a diagnózis felállításakor nemzetközileg jóváhagyott diagnosztikus kategóriákba sorolják betegeiket, melyek közül legismertebbek talán a következők:

A sort természetesen hosszan lehetne folytatni az ismert és kevésbé ismert betegségeket illetően,ám a lelki betegségek diagnózisa mindig az egyén érzelmi és viselkedésbeli, gondolkodásbeli jellegzetességei alapján állítható fel. A betegség gyakran nehezen ismerhető fel mind magunk, mind a örnyezretünk számára, éppen ezért fontos, hogy a pszichiáternek a megelőzésben is fontos szerepe van, hiszen a lelki zavarokkal már küszködő, egészségügyi és lelki tekintetben már krízishelyzetben lévő, ám a klasszikus betegség kategóriába nem illő vagy még nem illő embereknek is segíthet, mégpedig preventív módon, a betegség megelőzése céljából.

A pszichiátriai terápia a lelki betegségben szenvedő személynek a mielőbbi gyógyulás érdekében nyújtott célzott segítségnyújtás.  Az orvostudomány más ágaihoz hasonlóan ez történhet gyógyszeres úton vagy a pszichoterápia fajtáinak felhasználásával.

A gyógyszeres kezelés fő célja a normálistól eltérő szintű neurotranszmitterek, azaz ingerületátvivő anyagok (például a dopamin, a szerotonin, az acetil-kolin, a noradrenalin, a GABA és az ACTH), a neuropeptidek és az endorfinok) megfelelő szintre hozása, legtöbb esetben pótlása. (Annak ellenére így van ez, hogy az ok okozati összefüggések - vagyis hogy a normálistól eltérő neurotranszmitter szint okozza-e végső soron a betegséget, vagy az eltérő neurotranszmitter szint a betegség következménye csupán – mai napig vita tárgyát képezik a kutató pszichiáterek között.)

Ezek hiánya ugyanis súlyos eltéréseket okozhat a pszichénkben, mindennapi viselkedésünkben és valóságérzékelésünkben, s ennek alátámasztására elegendő talán a következőkre gondolni:

Nem nehéz belátni, hová vezethet például a szervezetünkben jelentősen lecsökkenő szerotonin szint, főleg ha együtt jelentkezik más neurotranszmitter- szintek zuhanásával.

A tudományosan megalapozott, önmagukban fő terápiaként alkalmazható, paraméterezett, módszer-specifikus vagy szakpszichoterápiák hivatalos leírását a Pszichoterápiás Protokoll tartalmazza. A legfőbb pszichoterápiás módszerek a következők:

Pszichiátriai kontroll vizsgálat 18 000 Ft

Kontroll vizsgálat időtartama: 15 perc.

Pszichiátria áraink

Pszichiátria
25 000 Ft
TELEFONOS KONZULTÁCIÓ - KIZÁRÓLAG KONTORLL
22 000 Ft
Pszichiátriai kontroll
22 000 Ft
IDŐPONTFOGLALÁS

Receptírás

RECEPTÍRÁS FIZETÉSE