MENU

Endokrinológia

 https://lh3.googleusercontent.com/-Ftj9syPxYW4/WnF5hqN6W8I/AAAAAAAAAxQ/1bf7YiPbkqEW8459yrJ5NQPAewmTF3uygCL0BGAYYCw/h410/endocrin.jpg

Szakorvos:

Dr. Boncz Ágota, Bejelentkezés: +36 20/373-33-43 – recepció

 

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – betegségeivel foglalkozik. E mirigyek sejtjei normál működés esetén különböző, az egész szervezetre hatást kifejtő hormonokat juttatnak a keringési rendszerbe. Endokrin rendszerünk szabályozza teljes egészében a szervezetünk működéséhez szükséges energiaforgalmat, felelős a nemi mirigyek működéséért és a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért, valamint megfelelő hormonokon keresztül az ivarsejtek termeléséért, bizonyos hormonokkal pedig meghatározza fejlődésünk, növekedésünk ütemét, s segít szervezetünk belső egyensúlyának fenntartásában. Szabályozza a vérnyomást és a szívműködést, a sav-bázis egyensúly fenntartását, és befolyásolja hőmérsékletünket, valamint testtömeg-indexünket, hiszen hatással van izom-zsír-csontszövet arányunk alakulására. Mivel feladataikat a hormonok összehangoltan végzik, és sok esetben egy hormon több funkciót is ellát, máskor pedig egy feladaton több hormon is dolgozik, mirigyek megbetegedése, kóros elváltozása esetén hormonzavaros betegségeink lesznek, melyeket az endokrinológus szakorvos kezelhet megfelelően.

E betegségek közül leggyakoribbak a pajzsmirigy betegségek és a nőgyógyászati hormon problémák, de emellett természetesen az egyéb endokrin betegségben, továbbá a cukorbetegségben szenvedők (mellékvese, hypophysis) megfelelő ellátása is az endokrinológus feladata lehet.

Endokrin betegségek tünetei

Vannak olyan panaszok – például a fáradékonyság, az állandó kimerültség, a szapora szívverés, az indokolatlan súlyváltozás – melyek nem jellegzetesen endokrin betegség tünetei, mégis utalhatnak például pajzsmirigy-működési zavarra vagy agyalapi mirigy betegségre.

A nyakon észlelt duzzanat, tapintható göb esetén viszont egyből érdemes pajzsmirigy göbösödésre gondolni. Pajzsmirigy funkciózavar eredménye lehet a nők menstruációs zavara vagy meddősége is, a férfiak meddősége vagy erekciós problémája pedig utalhat az agyalapi mirigy működészavaraira. A visszatérő vesekövesség, a magas kalciumszint és a mindehhez társuló csontritkulás jelezheti például egyebek mellett a mellékpajzsmirigy túlműködését is, s a sort hosszan lehet folytatni.

Szakorvosunk alapos vizsgálat után felállítja a diagnózist, felvilágosítja a beteget panaszainak eredetéről, egyezteti betegével a kontrollvizsgálatokat, s persze javaslatot tesz a megfelelő gyógymódra, az alkalmazandó gyógyszerekre és az esetlegesen szükséges életmódváltásra is.

 

 

Időpontfoglalás

* Az AUDI opciót csak naplószámmal
ellátott beutalóval lehet igénybe venni!

Időpontfoglalás

AUDI

* Az AUDI opciót csak naplószámmal
ellátott beutalóval lehet igénybe venni!