MENU

Győri Egészségközpont - Hungáriamed

Hisztaminintolerancia – divat vagy valós probléma?

hungaria med budapest gyor hisztaminintolerancia 1

A válasz összetett – de az biztos, hogy a hisztaminintolerancia mögött gyakran klinikailag jelentős alapfolyamatok húzódnak meg, amelyeket érdemes szakember segítségével kivizsgáltatni.

Mi is az a hisztamin, és miért lehet vele gond?

A hisztamin egy természetes anyag, amely megtalálható az élelmiszerekben, de a szervezetünk is termeli. Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a gyulladásos reakciók szabályozásában, valamint az emésztés és az idegrendszer egyes folyamataiban.

Normális esetben a bélfalban termelődő DAO (diamino-oxidáz) enzim lebontja a felesleges hisztamint. Ha ez az enzim nem működik megfelelően, vagy túl sok hisztamin jut a szervezetbe (pl. élelmiszerekből vagy bélbaktériumokból), akkor kialakulhatnak az intoleranciára jellemző tünetek.

A hisztaminintolerancia tünetei

A panaszok sokszínűek, gyakran hullámzó intenzitással jelentkeznek:

Gyakran előfordul, hogy a tünetek csak bizonyos ételek fogyasztása után jelentkeznek: például érlelt sajtok, bor, savanyított zöldségek, halkonzervek vagy csokoládé után.

 

Mi válthatja ki?

A hisztaminintolerancia nem önálló betegség, hanem egy tünetegyüttes, amely mögött többféle kiváltó tényező állhat. Ezeket mindenképp fontos feltérképezni:

A bélflóra szerepe nem hanyagolható el

Mivel a bélflóra egyensúlyzavara ma már rendkívül sok embert érint – akár panaszmentesen is –, ezért különösen fontos kiemelni annak szerepét a hisztaminintolerancia hátterében. A bélrendszerünkben élő több billió mikroorganizmus – azaz a mikrobiom – kulcsszerepet játszik az emésztés, az immunrendszer működése és a hisztamin lebontása szempontjából is. Ha ez az érzékeny egyensúly megbomlik – például antibiotikum-kúrák, feldolgozott élelmiszerek, rosthiányos étrend vagy krónikus stressz hatására –, akkor csökkenhet a DAO enzim termelődése, sőt, egyes kóros bélbaktériumok maguk is fokozott hisztamintermelésre képesek. Nem véletlen, hogy a ma már népbetegségnek számító diszbiózis áll a hisztaminintolerancia hátterében.

Hogyan vizsgálható ki?

Mivel a hisztaminintolerancia diagnózisa nincs egyetlen laborvizsgálattal igazolva, komplex megközelítés szükséges. Klinikai környezetben az alábbi lépésekből állhat a kivizsgálás:

  1. Részletes kikérdezés, táplálkozási napló: a tünetek és ételek összefüggésének feltérképezése
  2. Eliminációs és provokációs diéta: kontrollált körülmények között
  3. DAO enzim vérszint mérése – tájékoztató jellegű, de nem diagnosztikus
  4. Kilégzési teszt SIBO irányában: ha a bélflóra zavara felmerül
  5. Laborvizsgálatok bélgyulladás, intoleranciák kizárására
  6. Szükség szerint gasztroenterológiai, allergológiai konzílium

Miért érdemes kivizsgálni?

A hisztaminintolerancia jelentősen ronthatja az életminőséget, és gyakran félrediagnosztizálják például IBS-ként, allergiaként vagy pánikbetegségként. Mivel a tünetek hátterében gyakran bélrendszeri rendellenesség áll, a megfelelő kivizsgálás nemcsak a panaszokat enyhítheti, de hozzájárulhat a hosszú távú egészségmegőrzéshez is.

Magánklinikai környezetben lehetőség van a komplex, személyre szabott kivizsgálásra, ahol a gasztroenterológiai, táplálkozástudományi és mikrobiom-elemzések összehangoltan történnek.

A hisztaminintolerancia valós probléma lehet, ha a szervezet nem tudja lebontani a hisztamint – de az okok feltérképezése nélkül nem lehet hatékonyan kezelni. A divatdiéták helyett szakszerű kivizsgálással és irányított étrendi javaslatokkal tartós javulás érhető el.

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Hivatkozásjegyzék

Forrás: http://www.hungariamed.hu/417-hisztaminintolerancia-divat-vagy-valos-problema