MENU

Krónikus fájdalom szindróma

A fibromyalgia oka teljes mértékben nem ismert, de úgy vélik, hogy genetikai és környezeti tényezők együttes hatása áll a háttérben. A tünetek gyakran fizikai trauma, műtét, fertőzés vagy jelentős pszichológiai stressz után kezdődnek. Nőknél nagyobb a kialakulásának esélye.

Tünetek

A fibromyalgia legjellemzőbb tünete a széles körben elterjedt fájdalom, amelyet állandó, tompa fájdalomként írnak le, ami legalább három hónapig tart. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik a

 

Diagnózis

Nincs specifikus teszt a fibromyalgia diagnosztizálására. Tünetei hasonlóak más állapotok tüneteihez, ennek eredményeként a fibromyalgiát gyakran nehezen diagnosztizálják. A diagnózisához szükséges fő kritérium a legalább három hónapig fennálló fájdalom.

Más hasonló tünetekkel járó állapotok kizárására alkalmazhatnak képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat pl.

A fibromyalgia gyakran együtt jár más állapotokkal, mint például

 

Kezelés

Bár nincs gyógyír a fibromyalgiára, számos gyógyszer segíthet a tünetek szabályozásában. Fájdalomcsillapítókat, antidepresszánsokat és antiepileptikumokat írhatnak fel. Ezenkívül a fizikoterápia, a testmozgás és a stresszcsökkentő technikák alapvető elemei a betegség kezelésének.

Az életmódbeli változtatások és az öngondoskodási intézkedések, mint például az egészséges táplálkozás fenntartása, az alváshigiénia gyakorlása és a rendszeres fizikai aktivitás, szintén jelentős szerepet játszanak a tünetek kezelésében. A kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet a betegeknek kezelni a betegség pszichológiai aspektusait.

A fibromyalgia továbbra is kihívást jelentő állapot, mind a diagnózis, mind a kezelés szempontjából. Folyamatban lévő kutatások célja a betegség mögöttes okainak jobb megértése és hatékonyabb kezelések fejlesztése. A fibromyalgiával élő betegeknek szükségük van egy multidiszciplináris megközelítésre a kezelés során, amely a tünetek enyhítésére és az életminőség javítására összpontosít.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Siracusa R, Paola RD, Cuzzocrea S, Impellizzeri D. Fibromyalgia: Pathogenesis, Mechanisms, Diagnosis and Treatment Options Update. Int J Mol Sci. 2021 Apr 9;22(8):3891. doi: 10.3390/ijms22083891. PMID: 33918736; PMCID: PMC8068842.

Cleveland Clinic. Fibromyalgia. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 12/01/2022. Fibromyalgia: Symptoms, Diagnosis & Treatment (clevelandclinic.org)

Mayo Clinic. Fibromyalgia. Oct 26, 2021. Fibromyalgia - Symptoms & causes - Mayo Clinic

Mayo Clinic. Fibromyalgia. Oct 26, 2021. Fibromyalgia - Diagnosis & treatment - Mayo Clinic

NHS. Fibromyalgia. Page last reviewed: 12 October 2022. Fibromyalgia - NHS (www.nhs.uk)

Forrás: http://www.hungariamed.hu/370-kronikus-fajdalom-szindroma