MENU

Gyakori bőrprobléma: Az akne – kialakulása és típusai

Az akne Kialakulása

Az akne akkor alakul ki, amikor a bőr faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik. Normális körülmények között a faggyúmirigyek által termelt zsíros váladék segít a bőr hidratálásában és védelmében.

A serdülőkor hormonális aktivitásának növekedésekor a faggyúmirigyek túlműködhetnek, a tesztoszteron szint növekedése miatt megnő a faggyútermelés.

A túlzott faggyú és az elhalt hámsejtek eltömíthetik a pórusokat, ami kedvez a Propionibacterium acnes baktérium túlszaporodásának, gyulladást és pattanásokat okozva.

A bőrgyulladás a pattanások, pustulák és néha mélyebb ciszták kialakulásához vezet, jellemzően vörösséget és duzzanatot okozva.

Különböző külső tényezők, mint bizonyos kozmetikumok, napallergia vagy a szennyezett levegő, tovább súlyosbíthatják a tüneteket.

Az akne típusai

  1. Komedonális akne:
    Mitesszerek formájában, nyitott (fekete) vagy zárt (fehér) komedók, amikor a faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat.
  2. Papulopustuláris akne:
    Gyulladásos akne, piros, gyulladt papulákkal és fehér fejű, gennyel telt pustulákkal.
  3. Noduláris és cisztás akne:
    Nagyobb, fájdalmas, a bőr alatt elhelyezkedő kemény csomókat és cisztákat jelent.
  4. Hormonális akne:
    Kapcsolódik a hormonváltozásokhoz, különösen nőknél.
  5. Újszülött akne:
    Enyhe, átmeneti, újszülöttek bőrén megjelenő akne.

Az akne fokozatai

Az akne kezelése helyi kezeléseket, orális gyógyszereket, hormonális terápiákat és megfelelő bőrápolást foglal magában. A súlyos vagy tartós akne esetén bőrgyógyász segítségét ajánlott kérni.

 

Feketéné Radó Barbara
Dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Layton AM, Thiboutot D, Tan J. Reviewing the global burden of acne: how could we improve care to reduce the burden? Br J Dermatol. 2021 Feb;184(2):219-225. doi: 10.1111/bjd.19477. Epub 2020 Sep 24. PMID: 32770673.

Sutaria AH, Masood S, Saleh HM, et al. Acne Vulgaris. [Updated 2023 Aug 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/

Yale Medicine. Acne (Acne Vulgaris) Acne (Acne Vulgaris) > Fact Sheets > Yale Medicine

Mayo Clinic. Acne. Oct. 08, 2022 Acne - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Acne Vulgaris: Diagnosis and Treatment. Am Fam Physician. 2019;100(8):475-484 Acne Vulgaris: Diagnosis and Treatment | AAFP

 

 

Forrás: http://www.hungariamed.hu/357-gyakori-borproblema-az-akne-kialakulasa-es-tipusai