MENU

Bakteriális meningitis tünetei, diagnózisa, kezelése, szövődményei

További tünetek a

Diagnózis

Ha orvosa agyhártyagyulladásra gyanakszik, laboratóriumi vizsgálatot kér. Ez tartalmazhatja a vérvételt, valamint a pontos diagnózis felállításához vagy megerősítéséhez a lumbálpunkciót (gerinccsapolás), mely során az agy-gerincvelői folyadékból nyernek mintát.

Kezelés

Fontos a kezelés mielőbbi megkezdése. A bakteriális agyhártyagyulladás kezelésére antibiotikumot alkalmaznak, mint legtöbbször penicillint, ampicillint vagy ceftriaxont.

Megelőzés

A fertőzés elleni védekezés leghatékonyabb módja az oltás. Többféle vakcina létezik, amelyek agyhártyagyulladás ellen vannak, mint a

Mint ahogy egyik vakcina sem, ezek az oltások sem biztosítanak 100%-os védelmet, továbbá nem nyújt teljes védelmet az összes baktérium ellen, mely meningitist okozhat, így továbbra is fennáll annak esélye, hogy a beoltott embereknél bakteriális agyhártyagyulladás alakul ki.

Fontos az egészséges életmód és a helyes egészségmagatartás fenntartása, különösen, ha fokozott kockázatnak vagyunk kitéve. Ebbe beletartozik:

Ha szoros kapcsolatban állt bakteriális meningococcus fertőzésben szenvedő emberrel, orvosa megelőző antibiotikumokat írhat fel (profilaktikus kezelés), amely csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

Szövődmények

A fertőzés során a baktériumok elárasztják a véráramot, károsítva ezáltal a különböző szerv- és sejtrendszereket.

A betegség szövődményeként előfordulhat

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Brouwer MC, Tunkel AR, van de Beek D. Epidemiology, diagnosis, and antimicrobial treatment of acute bacterial meningitis. Clin Microbiol Rev. 2010 Jul;23(3):467-92. doi: 10.1128/CMR.00070-09. PMID: 20610819; PMCID: PMC2901656.

Centers for Diseases Control and Prevention. Bacterial Meningitis. Page last reviewed: July 15, 2021. Bacterial Meningitis | CDC

World Health Organization. Meningitis. 28 September 2021. Meningitis (who.int)

Mount HR, Boyle SD. Aseptic and Bacterial Meningitis: Evaluation, Treatment, and Prevention. Am Fam Physician. 2017 Sep 1;96(5):314-322. PMID: 28925647.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/300-bakterialis-meningitis-tunetei-diagnozisa-kezelese-szovodmenyei