MENU

Melanoma a bőrrák agresszív formája

Okok és kockázati tényezők

A melanoma kialakulásának pontos oka nem ismert, de több tényező is hozzájárulhat a betegség kialakulásához, mint a

Anyajegyek vizsgálata

Az anyajegyek rendszeres vizsgálata fontos a bőrrák, különösen a melanoma korai felismerése és kezelése szempontjából. Az anyajegyek vizsgálatának több módszere is létezik, amelyek segítenek felismerni a potenciálisan veszélyes elváltozásokat.

Önvizsgálat

Az önvizsgálatot legalább évente egyszer, de ideális esetben havonta érdemes elvégezni.

ABCDE szabály

Az orvosok általában az ABCDE szabályt alkalmazzák az anyajegyek vizsgálatára, ahol a betűk a következőket jelölik:

Ha egy anyajegy bármelyik ilyen jellegzetességgel rendelkezik, akkor fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hogy kizárjuk a melanóma lehetőségét.

Dermatoszkópia

A dermatoszkópia egy bőrgyógyász által végzett vizsgálat, amely során egy dermatoszkóp nevű kézi eszközt használnak a bőr nagyítására és megvilágítására. Ez a módszer segít a bőrgyógyásznak részletesebben megvizsgálni az anyajegyeket és felismerni a melanoma korai jeleit. A dermatoszkópia nem invazív, és fájdalommentes vizsgálat.

Digitális dermoszkópia

A digitális dermoszkópia egy továbbfejlesztett változata a hagyományos dermatoszkópiának. Ezzel a módszerrel a bőrgyógyász digitális képeket készít az anyajegyekről, amelyeket számítógépes programok segítségével elemeznek. A digitális dermoszkópia lehetővé teszi az anyajegyek időbeli változásainak nyomon követését és a melanoma korai stádiumainak felismerését.

Biopszia

Ha egy anyajegy gyanús változásokat mutat, a bőrgyógyász biopsziát javasolhat. A biopszia során mintát vesznek az anyajegyből, majd laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá a rákos sejtek jelenlétének kimutatására. A biopszia típusa függ az anyajegy méretétől, elhelyezkedésétől és állapotától.

Stádiumok és kezelés

A melanoma stádiumai a betegség kiterjedtségét jelzik. A korai stádiumokban a melanoma csak a bőr felső rétegében terjed, míg a késői stádiumokban a mélyebb bőrrétegekre és a szervekre is átterjedhet.

Korai stádiumok

A korai stádiumú melanoma kezelése általában műtéti eltávolítást jelent. A műtét során a melanomát és a környező bőrt eltávolítják, hogy csökkentsék a kiújulás kockázatát. A műtét után rendszeres ellenőrzésre van szükség.

Késői stádiumok

A késői stádiumú melanoma kezelése bonyolultabb, és többféle kezelést is magában foglalhat:

A kezelés kiválasztása a melanoma stádiumától, a beteg általános egészségi állapotától és preferenciáitól függ.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

American Academy of Dermatology Association. (n.d.). How to check your skin for skin cancer. Detect skin cancer: How to perform a skin self-exam (aad.org)

American Cancer Society. How Do I Protect Myself from Ultraviolet (UV) Rays? Last Revised: July 23, 2019 How Do I Protect Myself from Ultraviolet (UV) Rays? (cancer.org)

Menzies, S. W., Moloney, F. J., & Byth, K. (2013). Dermoscopic evaluation of amelanotic and hypomelanotic melanoma. JAMA Dermatology, 149(4), 422-426.

Skin Cancer Foundation. (n.d.). Early Detection & Self Exams. Self-Exams - The Skin Cancer Foundation

American Cancer Society. What Is Melanoma Skin Cancer? Last Revised: August 14, 2019 What Is Melanoma Skin Cancer? | What Is Melanoma?

National Cancer Institute. Melanoma Treatment (PDQ®)–Patient Version. Updated: September 6, 2022 Melanoma Treatment (PDQ®)–Patient Version - NCI (cancer.gov)

Skin Cancer Foundation. Melanoma. Melanoma - The Skin Cancer Foundation

Jespersen H. Moles and melanoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2022 Oct 24;142(15). English, Norwegian. doi: 10.4045/tidsskr.22.0626.

World Health Organization. Skin cancers. 16 October 2017 Radiation: Ultraviolet (UV) radiation and skin cancer (who.int)

Mayo Clinic. Melanoma. June 18, 2022 Melanoma - Symptoms and causes - Mayo Clinic

Forrás: http://www.hungariamed.hu/310-melanoma-a-borrak-agressziv-formaja