MENU

Endometriózis II

Első az anamnézis felvétele. Ez a beteg részletes kikérdezését jelenti tüneteiről, családi kórtörténetéről, terhességeiről. Leggyakoribb tünetek, melyek a betegségre utalhatnak a rendkívül fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea), kismedencei fájdalom, meddőség, közösülés közbeni fájdalom, valamint a szabálytalan menstruációs ciklus.

Az anamnézis felvételt fizikai vizsgálat követi, amikor orvosa a kismedence tájékát vizsgálja meg, ciszták és hegesedések után kutatva, így a fájdalom lokalizációja is feltárható. Az endometriózisra jellemző, hogy a méh megmozgatása erős fájdalommal jár.

Majd orvosa által választott képalkotó diagnosztika következik. A képalkotó eljárások (UH, CT, MR) segítenek a diagnózis felállításában.

Az endometriózis azonosításának egyetlen biztos módja a laparoszkópos vizsgálat. Igazolja a betegség jelenlétét, megállapítható a kiterjedése, stádiuma, alkalmas szövetminta vételére és egyben lehetőség az endometriózis kezdeti kezelésének elvégzésére is.

Kezelése

A, Gyógyszeres kezelés

Hormonális kiegészítés enyhítheti a fájdalmat és megállíthatja az endometriózis progresszióját (rosszabbodását). Valamint a hormonterápia segít a menstruációs ciklus szabályozásában.

E készítmények blokkolják a petefészket stimuláló hormonok felszabadítását. Az ösztrogén az a hormon, amely elsősorban a női nemi jellemzők kialakulásáért felelős. Az ösztrogéntermelés blokkolása megakadályozza a menstruációt és mesterséges menopauzát hoz létre. Ennek következtében a GnRH terápiának olyan mellékhatásai vannak, mint a hüvelyszárazság és a hőhullámok. A kezelés alatt kis mennyiségű ösztrogén és progeszteron egyidejű bevétele segíthet csökkenteni vagy megelőzni ezeket a tüneteket.

Tesztoszteron szintetikus származéka. A gyógyszer gátolja a menstruációt, csökkenti a tüneteket. A gyógyszer gyakori mellékhatása a pattanások fokozott megjelenése és a hirsutizmus (rendellenes szőrnövekedés az arcon és a testen).

A fájdalom csillapítására nem szteroid gyulladáscsökkentők, például ibuprofen vagy más vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók használhatók. Azonban ezek használata hosszútávon nem javasolt a lehetséges mellékhatások miatt.

B, Sebész kezelés

A műtétek azoknak a nőknek előnyös, akik szeretnének gyermeket vállalni, vagy súlyos fájdalmat tapasztalnak, ill., akik számára a hormonkezelések nem hatásosak. A sebészi kezelés célja az endometriális szövet, hegszövet eltávolítása a reproduktív szervek károsítása nélkül.

Az eljárást laparoszkópos műtéttel végzik. Egy sebész kis bemetszést ejt a hason, melyen egy csőszerű eszközt vezet be, hogy műtéti úton eltávolítsa a rendellenes szövetet.

Orvosa javasolhatja a teljes méheltávolítást, ha az állapota más kezelésekkel nem javul.

A teljes méheltávolítás során eltávolításra kerül a méh és a méhnyak. Eltávolítják a petefészket is, mivel ezek a szervek ösztrogént termelnek, és az ösztrogén az endometrium szövetének növekedését okozza. Ezen kívül a sebész eltávolítja a látható implantátum elváltozásokat (rendellenes szövetet).

C, Kombinált kezelés

A kezelés magába foglalja mind a gyógyszeres, mind a sebészi kezelést is.

Az endometriózis és a meddőség kapcsolata

Az endometriózis fő szövődménye a meddőség. Az Amerikai Reproduktív Orvostársaság szerint az endometriózis a meddő nők 24-50 százalékában fellelhető. Enyhe vagy közepes esetekben a meddőség átmeneti lehet. Ezekben az esetekben az adhéziók, ciszták és hegszövet eltávolítására irányuló műtét helyreállíthatja a termékenységet.

Az, hogy az endometriózis hogyan befolyásolja a termékenységet, még nem teljesen tisztázott. Úgy gondolják, hogy az endometriózisból eredő hegszövet károsíthatja a petesejt felszabadulását és továbbítását. A termékenységet feltételezhetően befolyásoló egyéb mechanizmusok közé tartoznak a kismedencei környezet változásai, amelyek a megtermékenyített petesejt károsodott beágyazódását eredményezhetik.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

NYŐGYÓGYÁSZAT

HIvatkozásjegyzék

Leyland N, Casper R, Laberge P, Singh SS; SOGC. Endometriosis: diagnosis and management. J Obstet Gynaecol Can. 2010 Jul;32(7 Suppl 2):S1-32.

Giudice LC, Kao LC. Endometriosis. Lancet. 2004 Nov 13-19;364(9447):1789-99. doi: 10.1016/S0140-6736(04)17403-5. 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Endometriosisról. Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium. http://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/SZUL-endometriosis.pdf

.Rolla E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research, 8, F1000 Faculty Rev-529. https://doi.org/10.12688/f1000research.14817.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/225-endometriozis-ii