MENU

Ízületi gyulladás típusai, okai

Az ízületi gyulladás típusai:

Osteoarthritis (OA):

Az OA az ízületek degeneratív megbetegedése, amely általában az idősebb embereket érinti. Az ízületi porc, amely az ízületeket védi, elkezd lebomlani. A porc kopása miatt a csontvégek közvetlenül egymáson súrlódnak, ami fájdalmat és merevséget okoz.
Az ízületi porc egy szilárd, de rugalmas kötőszövet az ízületek felszínén. Megvédi az ízületeket azáltal, hogy csökkenti az ízülti súrlódást és elnyeli az ütéseket, amelyek mozgás közben keletkeznek. Ennek a porcszövetnek a normál mennyiségének csökkenése az ízületi gyulladás bizonyos formáit okozza.

Rheumatoid arthritis (RA):

Az ízületi gyulladás másik gyakoribb formája az RA, amely egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer a test saját szöveteit, konkrétan az ízületi membránokat támadja meg. Ez krónikus gyulladást és ízületi károsodást okoz, ami tartós fájdalomhoz és deformitáshoz vezethet.

Psoriatic arthritis (PsA):

A pikkelysömörrel (psoriasis) együtt élő emberekben alakul ki, és az ízületek gyulladását, duzzanatát és fájdalmát okozza. A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amely az immunrendszer hibás működéséből ered. A bőrtünetek mellett az ízületek gyulladása jellemzi.

Gout (köszvény):

A köszvény akkor alakul ki, amikor a vérben túl magas a húgysavszint, ami kristályok kiválásához vezet az ízületekben. Gyakran a nagylábujj ízületében jelentkezik először, heves fájdalmat és gyulladást okozva.

Lupus (SLE, vagy szisztémás lupus erythematosus):

A lupus egy autoimmun betegség, amely gyakran több szervrendszert érint, beleértve az ízületeket is. Gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozhat, hasonlóan az RA-hoz.

Spondylitis Ankylopoetica (SpA) – Bechterew-kór

Elsősorban a gerinc ízületeit érinti, a gerincoszlop merevségét és fájdalmát okozva, különösen a derék és medencei területén.

Juvenile idiopathic arthritis (JIA):

A JIA a gyermekeket érintő ízületi gyulladás, amelynek oka ismeretlen. Úgy gondolják, hogy az autoimmun és genetikai tényezők egyaránt közrejátszanak.

Az ízületi gyulladás okai:

-          ízületek kopása,

-          a túlzott igénybevétel,

-          idősödő életkor (az OA leggyakrabban 50 év feletti felnőtteknél fordul elő),

-          traumás sérülések,

-          túlsúly,

-          autoimmun rendellenességek,

-          családi halmozódás,

-          izomgyengeség.

Osteoarthritis:

Időskori kopás, sérülések, túlzott terhelés, elhízás és genetikai hajlam játszhatnak szerepet az OA kialakulásában.

Rheumatoid arthritis:

Az RA pontos oka ismeretlen, de genetikai hajlam, környezeti tényezők és életmódbeli faktorok (pl. dohányzás) elősegíthetik a betegség kialakulását.

Psoriatic arthritis:

A PsA kialakulásában szintén genetikai tényezők és az immunrendszer zavarai játszanak szerepet.

Gout:

A köszvény kialakulása a húgysav anyagcseréjének zavarával kapcsolatos, amelyet étrend, genetikai hajlam és más egészségügyi problémák befolyásolhatnak.

Lupus:

A pontos oka ismeretlen, de feltételezik, hogy genetikai, környezeti és hormonális tényezők kombinációja vezet az autoimmun válaszhoz.

 

Spondylitis Ankylopoetica (SpA) – Bechterew-kór

Az AS-ben szintén genetikai hajlamot mutattak ki, különösen a HLA-B27 gén jelenléte gyakori az érintettek körében.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészsügyügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

National Institute of Arthritis and Muscuoskeletal and Skin Diseases. Arthritis. Last Reviewed: November 2022 What is Arthritis & What Causes it? | NIAMS (nih.gov)

Center for Diesases Control and Prevention. Arthritis. Arthritis Types. Page last reviewed: February 20, 2019 Arthritis Types | CDC

Arthritis Foundation. O steoarthritis. Osteoarthritis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment | Arthritis Foundation

Arthritis Foundation. Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More. Updated Oct, 15, 2021 Rheumatoid Arthritis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment | Arthritis Foundation

Coates LC, Helliwell PS. Psoriatic arthritis: state of the art review. Clin Med (Lond). 2017 Feb;17(1):65-70. doi: 10.7861/clinmedicine.17-1-65. PMID: 28148584; PMCID: PMC6297592.

Forrás: http://www.hungariamed.hu/351-izuleti-gyulladas-tipusai-okai