MENU

Az arcpajzs hatásossága

A koronavírus fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az ajánlások középpontjában továbbra is a gyakori kézmosás, a megfelelő távolságtartás és az arcmaszkok viselése áll.

Vannak, akik a maszk helyett műanyag arcvédőket, plasztik maszkokat ún. arcpajzsot használnak. Arcpajzsot leginkább szolgáltatók használnak, mint fodrászok, műkörmösök, kozmetikusok stb. Ők arról számolnak be, hogy e maszkok kényelmesebbek és általuk jobban fenntarthatják a kapcsolatot az ügyféllel. Emellett találkozhatunk velük éttermekben, benzinkutakon. A műanyag pajzs az áll alá ér, a füleknél végződik, és nem lehet hézag a homlok és a pajzs pántja között, ezért a legtöbb ilyen arcvédő állítható pánttal rendelkezik.

Szakértők szerint azonban a műanyag arcvédők nem nyújtanak megfelelő védelmet a COVID-19 megbetegedéssel szemben, ha önmagukban használják azokat.

Ennek oka, hogy ezek az arcpajzsok nem feszülnek az arcra, oldalt nyitottak. Az arcmaszk feladata, hogy csökkentse a már fertőzött egyén beszéddel, köhögéssel való vírus szórását, valamint, hogy csökkentse a kitettséget az egészséges emberek körében. Ez leginkább a száj és az orr eltakarásával valósul meg. Bár látszólag az arcpajzsok megakadályozhatják, hogy a levegőben szóródó mikrocseppek bejussanak a szemen, orron, vagy szájon keresztül, a környezetben lévő cseppek könnyebben belélegezhetők a műanyag burkolat körüli nyitott területeken.

Ennek igazolására több kutatás is született. Tanulmányok szerint az arcvédők a szimulált tüsszögés vagy köhögés által kibocsátott mikrocseppek kezdeti előre mozdulását valóban blokkolták, de mivel a cseppek képesek mozogni a maszk körül, így a nyitott részeken beáramoltak.

Egy másik tanulmány szerint melyet a COVID-19 svájci kitörését követően végeztek, a maszkot viselő emberek egyike sem mutatott pozitív vírus tesztet. A csak arcvédőt viselő emberek közül többen azonban pozitív eredményt adtak.

A szakértők azt tanácsolják, hogy arcmaszkkal együtt használják a plasztik maszkokat kiegészítésként, a hatásosság fokozása érdekében. Több kereskedés feltünteti a termék leírásában, hogy az eszköz légzésvédelemmel nem bír, ezért használjuk arcmaszkkal együtt a teljes védelem érdekében.

Az arcpajzs használatáról és tisztításáról a gyártó leírást készít, alkalmazzuk a leírásban lévő utasításokat. Ha mégsem találnánk leírást a következőket tegyük. A szabad szemmel látható szennyeződéseket távolítsuk el semleges mosószerrel vagy szappannal és meleg vízzel majd öblítsük le tiszta vízzel. Ezt követően alkalmazzunk fertőtlenítést eszközfertőtlenítővel vagy klór alapú oldattal. A fertőtlenítésre alkalmas az alkohol megfelelő koncentrációja is, azonban az károsíthatja az arcvédőt, elhomályosíthatja és leoldhatja illesztéseket, ragasztókat. Használat előtt levegőn szárítsuk, vagy tiszta papírtörlővel töröljük szárazra.

Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

Hivatkozásjegyzék:

Siddhartha V., Manhar D., John F. (2020). Visualizing droplet dispersal for face shields and masks with exhalation valves. Phys. Fluids 32, 091701. https://doi.org/10.1063/5.0022968

Fadare, O. O., & Okoffo, E. D. (2020). Covid-19 face masks: A potential source of microplastic fibers in the environment. The Science of the total environment, 737, 140279. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.140279